Toen en nu

 

Belevenissen van Toen en Nu

Dorpshuis De Kiep: van iedereen, voor iedereen

24 oktober 2001 is het nieuwe Dorpshuis van Eexterveenschekanaal geopend. De oplevering was even daarvoor in de 2e week van september. Dit was een unieke gebeurtenis in samenwerking van het toenmalige bestuur en de Gemeente Aa en Hunze.

Hoezo uniek?

Ga met ons mee van Toen naar Nu.

Op plaats van het huidige adres Semsstraat 95 stond een klein huis, dat een poos had leeg gestaan zodat de jeugd, welke behoefte had aan een soos het maar in gebruik genomen hadden.

Op deze plek werd na de sloop van dit kleine huis een groter huis gebouwd voor de jongeren. Het werd De Kiep genoemd. Een Kieper was een venter die vroeger langs de deuren in Eexterveenschekanaal en aangrenzende dorpen langs de deuren zijn waren kwam aanprijzen.

Om de jeugd zo goed als mogelijk te steunen is er toen een bestuur gekomen met veel vrijwilligers, waardoor de functie van het huis niet verloren ging maar dat het als dorpshuis werd gebruikt. Elk bestuurslid stak meer dan 100% aan energie in het opzetten van bv een kinderboerderij en met behulp van dorpsbewoners voor het timmerwerk maar ook voor het leveren van dieren, werd dit een groot succes. Er werden diverse activiteiten georganiseerd over water met "rij hem erin" maar ook met kussengevechten. Als Sinterklaas kwam was het een feest om nooit te vergeten zo ook met de Kerstviering. Het was een prachtig ontmoetingspunt om samen huiswerk te doen en lekker met elkaar te kletsen. Ook was er een toneelgroep actief en de voorstellingen werden in de volle zaal door zowat het hele dorp bekeken. Niet alleen achter de bar maar ook voor de bar en in de zaal was het altijd een gezellige drukte ....... totdat in.......

2000

Jammer, Jammer ....... maar dit gebouw waar zoveel werk ingestoken was, en waar de inzet zo hoog was is in één nacht, het eerste weekend van december in de nacht van 2 naar 3 december 2000 uitgebrand.
---De kiep in de as gelegd stond er met grote koppen in de krant.---
Sinterklaas zou over 2 dagen binnen stappen maar ....... De Kiep was niet meer.
En de Sinterklaas presentjes waren ook in vlammen opgegaan. Wij hebben geweldige dorpsburen en mochten bij Bareveld Centrum aanschuiven om dit feest toch nog, na snelle inkopen, te kunnen realiseren. Het Sinterklaasfeest is uiteindelijk in de kantine van voetbal club  V.V. Bareveld aan de Bareveldkade 25 in Nieuwediep gevierd.

2001
Gelukkig binnen een jaar van hard werken, rekenen, en veel hulp had Eexterveenschekanaal weer een Dorpshuis, Dorpshuis De Kiep.
Het is wel heel erg wennen geweest. Het oude vertrouwde warme gevoel van het oude gebouw, was verruild met een nieuw ruikend strak in het pak gestoken huis.

2014
Het heeft wel heel wat jaartjes geduurd om de sfeer van “eigen” gevoel weer een beetje terug te krijgen. Ons dorpshuis is nu al een heel eind, voor wat beteft het thuisgevoel, waar het wezen wil.
Een gebouw waar iedereen welkom is, met het gevoel van “hè gezellig”.
Dit is wat we met z'n allen voor ogen hadden en wat nu gelukkig die uitstraling ook echt heeft.

Daarom nodigen wij altijd iedereen uit voor een babbel of om een kijkje te komen nemen.
De koffie wordt aldoor vers gezet.

2015

Grenzend aan…………De achterkant van De Kiep is een bos van ongeveer een halve ha. gekomen. Een Buiten-“Gewoon”bos kunnen we wel zeggen.
Dit bos is vanaf mei dit jaar flink onder handen genomen en voor kinderen gebruiksvriendelijk gemaakt zonder het karakter van een bos aan te tasten. Daarnaast zijn er speel- en klautervoorzieningen gemaakt door grote bomen die daar al lagen en wat vanuit het bos bijgeplaatst, sommige liggen nu daar over de daar lopende Semslinie heen. Doordat het stukken wortelstelsels voor een deel in de grond waren blijven zitten en de andere helft omhoogsteekt, is het te hopen dat een paar bomen in leven blijven. De boom ligt niet echt plat maar loopt langzaam hellend op, door de kroon.

Wat u en uw kinderen kunt ervaren??

Ze kunnen naar hartenlust klauteren naar de top van de bomen, deze liggen deels over de linie van de ene oever naar de andere oever die met varens staan. Dit is heel spannend en ze kunnen hun energie kwijt. Van een overlangs doorgezaagde dikke boom is een brug met brede planken over deze watergreppel gemaakt waar je onder een boomstammenboogje door heen kunt lopen.

Ook is er een deel als zijwaterbassin, waar de kikkers salamanders en ander amfibie diersoorten kunnen huisvesten, aangelegd met een overloopgeul richting bosgreppel. Kinderen kunnen in dit belevingsbos, zoveel als ze willen, hun hart ophalen. Er is een ongedwongen pad aangelegd met houtsnippers van gekapte bomen die achter De Kiep stonden. Deze natuurlijke ruimte geeft diverse soorten [gevoel] prikkels en het is bovendien educatief. Verder treft u en jullie in het Belevingsbos een cirkelvormige verhalen kuil vol eigen fantasie stukjes. Je kunt van het losse hout niet alleen een verborgen hutje bouwen of creatief bezig zijn, het overbruggetjespad, de bungelbank, je kunt zelfs een eigen tipi in elkaar zetten [ gevlochten van de te vinden stammetjes ]. Voor de dieren hangen straks vleermuis-, vogel- en vlinderkastjes. Misschien komt er wel een lijn aan een dikke boom zodat je daarmee over de bosgreppel kunt schommelen.

Ontdekken hoe insecten hun huisvesting zoeken.

Dit kun je zien in de nog te realiseren insectenhotel dat ook nog moet worden ingericht voorts komt er een insectenmuur / -heuvel. Er wordt ook nog nagedacht over een egel verblijf.
Het belevingsbos moet nog officieel worden geopend wanneer dat is hoort u vast en zeker en ook dik op tijd. Er wordt telkens weer veel toegevoegd. Kortom; het bos blijft niet alleen voorlopig maar ook in de toekomst groeien.

Amfitheater

Voorts, ja het kan niet op, is op het oude grasveld achter ons dorpshuis De Kiep ook een staaltje vakwerk verricht. Er is een prachtig aangelegde vloer ontstaan. Het is een amfitheater met banken van steen maar ook met boomstammen. Dus aanmoedigen via de gemaakte tribune is geen probleem. Deze amfitheaterplek heeft meer mogelijkheden dan u ooit zou kunnen bedenken !!!!!!!!!!!!!

Even een impressie

Het groen is super bewerkt zodat u de oppervlak kunt zien als verandering. Er is nu een stenen vlakte met, wat u niet zomaar kunt zien, een afwatering maar ook een contramethode. Dit zodat de vloer droog is bij gebruik tijdens bal spelen waar de doelpalen en dergelijke van boomstammen voor klaar staan. Tijdens een vriezende winter is het een ijsbaan dat kan gerealiseerd worden omdat door een ingebouwd mechanisme het water niet door de tegels weg kan lopen. Heerlijk het idee schaatsen, ijshockey en prik- sleeën zonder door een wak te kunnen zakken.
Zoals u heeft kunnen lezen het gebruik voor welke sport, spel toneelvoorstelling, lezingen of wat dan ook is geen probleem.
Wij zijn trots dat zo een piepklein dorp als Eexterveenschekanaal zo GROOTS kan zijn.

2016

Officiele opening

Dorpshuis de Kiep, opende niet alleen de deuren maar vanaf 23 januari ook de Buitenruimte. Het belevingsbos met het multifunctionele speelveld is die dag officieel geopend. De opening werd gedaan door de heer Willem van der Laan.
Zijn ouderlijkhuis stond ooit op het grondgebied waar het Dorpshuis werd gebouwd. Toentertijd, begin jaren 80, werd de oude reeds afgebrande Kiep, geopend door zijn
Oma (Opoe) van der Laan terwijl dit gebouw in 2003 door zijn jongste zoon Arnold officieel werd geopend. Willem van der Laan opende de buitenruimte door via de kabelbaan door een gordijn van ballonnen te zoeven. Dus….deze familie sturen we de laan niet uit!!!
Deze dag was alles en iedereen in beweging dat was een lust voor het oog en het was een groot prachtig feest. Op de diverse sporttoestellen welke buiten naast De Kiep geplaatst zijn, waren behoorlijk wat mensen die even hun spieren los wilden gooien.

Feestelijke in gebruik nemening

Op 28 mei werd het buiten terrein feestelijk in gebruik genomen door een prikactie van de burgemeester.
Onze voorzitter Cor Sterkenburg kwam met motor en zijspan, waar burgemeester Erik van Oosterhout in zat, werd na een indrukwekkende aankomst met veel geronk, de openingshandeling verricht. Zittend in de zijspan werd een grote ballon doorgeprikt. Met het doorprikken van een grote ballon was de feestelijke opening van het buitenterrein belevingsbos een feit. Op zo een manier lijkt het een speldenprikje maar het was een reuze knal als start vooruit voor zowel de samenwerking van Gemeente en ons dorp en regio.

2017

Door de mogelijkheid te benutten van de speciaal gelegde vloer van het plein achter Dorpshuis De Kiep kon er door menig hulp van vrijwilliger, water op gespoten worden zodat de vorst, welke Eexterveenschekanaal niet over sloeg, een ander doel kon geven. De benoemde ijsmeester kon gelukkig dit jaar al aangeven dat het ijs perfect was. Het sport-speel plein / amfitheater veranderde in een prachtige ijsbaan waar door menigeen gebruik van gemaakt werd. Er was ook gedacht aan gezellige muziek, licht werd geplaatst en voor de inwendige mens was er warme chocolademelk.

 

De Kiep functies:

  • Disco / Soos zaal
  • Vergaderruimte
  • Tentoonstellingsruimte

Social media:

facebook De Kiep

Dorpshuis De Kiep

Adres:

Dorpshuis De Kiep
Semsstraat 95
9659 PL
Eexterveenschekanaal